Mis on duširenn ehk renntrapp ning kuidas seda vannitoa sisekujunduses kasutada?

Duširenne ehk renntrappe vaadatakse tänapäeval veel endiselt kui üht eksklusiivset, erilist ja veidi võõrast lahendust klassikalise dušialuse või põranda keskel asetseva trapi asemel. Tegelikkuses on see geniaalne lahendus oluliselt lihtsam paigaldada ja kasutada, kui esialgu võib tunduda ning eriti tore on, et duširenni saab kasutada nii uutes kui ka vanades vannitubades.

Neile, kes ei ole veel kokku puutunud duširenni olemusega, selgitame allpool, mis on selle toote põhilised eelised ja miks peaks tavapärase trapi asemel kasutama just duširenni.

Miks peaks eelistama renntrappi?

  1. Meie arvates kõige olulisem ja silmaga nähtavam põhjus on vannitoa üldine välimus. Duširenni on võimalik paigaldada nii põranda keskele, seina äärde kui ka uksejoonele, mis lihtsustab oluliselt vannitoa ehitust.
    ACO ShowerDrain S-Line  "Plate" Duširenn ACO S-line "Plate"

    Duširenni puhul piisab, kui põranda kalle on ühtlane, sirge ja kerge suunaga selle seina poole, kus asub duširenn. See omakorda teeb võimalikuks mistahes suuremõõduliste põrandaplaatide kasutamise ja visuaalselt puhtama põrandapinna. Lisaks eksklusiivse disainiga suurtele põrandaplaatidele saab kasutada ka näiteks looduskivi lahendusi ning sedasi on omakorda põrandal vähem vuuke, mis võiks määrduda.

  2. Teine väga oluline eelis on pisut tehnilisemat laadi, kuid see-eest sama oluline. Nimelt on duširenni võimekus vett juhtida suurem kui tavalisel trapil. Duširenni rest katab suurema osa põrandast ning resti disain on konstrueeritud selliselt, et see juhib korraga rohkem vett ära ja ei lase voolaval veel valguda laiali. Renni korpuse servad on samuti disainitud väikese kaldega, et kiirendada vee äravoolu ning tagada hääletu vee voolamine.
  3. Uus kasutusvõimalus: paigaldada seina äärde või uksejoonele vee piirdeks. Eriti populaarne on just viimane variant. Näiteks olukorras, kus sauna leiliruumi eraldab pesuruumist uksepiidata klaasuks, on hea lahendus piiritleda ruumid just renntrapiga. Sel juhul on välistatud võimalus, et pesuruumi vesi voolaks leiliruumi või vastupidi. Lisaks saab kasutada mitme ruumi peale ühte trappi - kui näiteks teie vannitoas on dušinurga asemel vann ja puudub tegelik vajadus trapi järgi, siis uksejoonel asuv peenike renntrapp on abiks, kui soovite põrandale pritsinud vett kokku koguda.
    ACO ShowerDrain C-line Quadratico Ise kujundatud dušinurk kasutades ACO C-line duširenni "Quadratico"

    Meie põhjanaabrid soomlased on duširenni võtnud kasutusele ka välisuste juures. Nutika lahendusena ehitavad nad näiteks maja tagaukse juurde väikese plaaditud nurga, kus on mugav enne tuppa astumist pesta laste poriseid kummikuid või koera määrdunud käppasid. Geniaalne, kas pole?

  4. Loomingulisus. Meie poolt pakutavad Saksa tootja ACO duširennid on saadaval pikkusega vahemikus 60 - 120 cm, mis tähendab, et soovi korral saate kujundada just sellise dušinurga lahenduse, nagu soovite – olgu selleks kasvõi efektne saar keset vannituba. Nähtava osa ehk katteresti saate valida mitme erineva disaini vahel või kui soovite eriti minimalistlikku lahendust, siis soovitame valida duširenni “Tile”, mille katterestiks on teie enda valitud põrandaplaat. Tulemus on puhas, takistusteta, minimalistlik põrand, kus vesi lihtsalt “kaob maagiliselt” ühe plaadi juures põrandasse.

ACO S-line duširenn on spetsiaalselt disainitud vannitoale efekti lisamiseks, kuna lisaks praktilisele väärtusele toimib see ka sisekujunduselemendina, mis kaunistab ruumi. Minimalistlik S-line disain on võitnud ka maineka disainiauhinna “RedDot Design Award®”.

Millest koosneb renntrapp?

Duširennide konstruktsioon tundub esmapilgul võrreldes tavalise trapiga keerukam. Tegelikkuses on kõik sama lihtne kui traditsioonilisel põranda keskel asetseva trapi puhul.

Kõik meie poolt pakutavad ACO duširennid on ühes tükis ja roostevabast terasest korpusega. Ühelt poolt tagab ühes tükis korpus täieliku lekkekindluse ning teisalt teeb see renni paigaldamise väga lihtsaks. Lisaks põranda sisse käivale korpusele, on komplektis veel eemaldatav sifoon ning katterest. Kõik valikus olevad duširennid on terviklikud komplektid ning midagi lisaks ostma ei pea.

Millest koosneb duširenn ehk renntrapp Duširenn koosneb korpusest, sifoonist ja restist.

Lihtne ehitus on abiks ka duširenni igapäevasel hooldamisel. Kui soovite trappi puhastada, siis piisab ainult katteresti tõstmisest ning haisulukk on kohe lihtsasti eemaldatav. Hiljem on seda sama lihtne tagasi asetada.

Kuidas paigaldada duširenni uues vannitoas või renoveerimisel?

Olete parajasti renoveerimas vannituba või ehitamas uut elamist ning soovite kasutada duširenni, aga ei tea millest alustada? Õige valiku tegemine on tegelikult väga lihtne. Piisab, kui leida vastused kolmele alljärgnevale küsimusele:

  1. Vali sobiv kõrgus. Iga maja ja vannituba on erinev ning kuna duširenni korpus valatakse põrandasse, siis tuleks veenduda, missuguse kõrgusega duširenn teie ruumi sobib. Standardne kõrgus on enamikel duširennidel ca 9-10 cm. Klassikaline lahendus tagab mugava paigalduse ning parima vee äravoolu hulga. Kui aga näiteks renoveerimise käigu selgub, et nii palju ruumi põranda sisse paigaldamiseks ei ole, siis on võimalik valida ka madalam versioon samast tootest, mille kõrgused algavad 5,5 cm’st ning iga korpuse fikseeritud kõrgust on võimalik veel omakorda reguleerida sõltuvalt tootest 3-6 cm.
  2. Vali sobiv pikkus. Mõnikord ei ole pikkus üldse oluline – näiteks, kui renn paigaldatakse keset ruumi või nurka. Sel juhul saate valiku teha vastavalt oma äranägemisele ja hinnale, kuna pikem renn on üldjuhul ka veidi kallim. Kui aga soovite paigaldada renni spetsiaalselt selle jaoks ehitatud dušinurka või ukse piirdeks, siis valige toote juurest sobiv mõõt. Enamik renne on saadaval mõõtudes 60, 70, 80, 90, 100 ja 150 cm. Siinkohal soovitame küll panna tähele, et kõik mõõdud on toodud nähtava osa järgi ning ehituse planeerimisel on hea teada, et põranda sisse minev renni korpus on äärikute tõttu 3 cm laiem.
  3. Vali sobiv äärik. Pikkus ja laius on kõigile mõistetavad näitajad, aga sõna “äärik” võib tekitada alguses veidi segadust. Tegelikult on see väga lihtne! Alustuseks tuleb mainida, et äärikud mängivadki rolli ainult siis, kui renn paigaldatakse vastu seina. Kui on soov paigaldada renn keset põrandat või kasvõi ainult 10 cm seinast eemale, tuleb valida tasapinnaline ehk horisontaalsete äärikutega duširenn. Kui aga on soov paigaldada renn vastu seina, on Saksa insenerid leidnud, et hüdroisolatsiooni vastupidavust on võimalik suurendada sellega, kui keerata duširenni serv üles ja paigaldada see plaatide taha. Selline L-kujuline lahendus on lisagarantii selleks, et vesi ja niiskus ei hakkaks ka aastate pärast seina vahele tikkuma.
Duširenni kõrguse ja ääriku valik Duširenni kõrguse ja ääriku valik

Paigaldamine uues ja renoveeritavas vannitoas on üldjoontes samasugune ja paigalduse põhietapid on järgmised:

  1. Paigalda duširenni korpus. Paigalda duširenni korpus. Selleks märgi renni asukoht ja puuri põrandasse augud, mida kasutatakse korpuse jalgade kinnitamiseks. Seejärel paigalda korpus ning reguleeri jalad nii, et renn oleks täpselt õigel kõrgusel. Ühenda korpusega äravoolutorud. Sellega ongi juba suur osa paigaldusest valmis.
  2. Vala põrand ja kata plaatidega. Põranda valamisel ning duširenni ümbruse viimistlemisel pea silmas hüdroisolatsiooni paigaldamise juhiseid ja meetodeid. Sõltuvalt konkreetsest lahendusest tuleb jälgida, et hüdroisolatsioon oleks tehtud korralikult ka renni servades.
  3. Paigalda rest. Nagu alati, kõige lihtsam etapp annab silmale kõige suurema efekti. Roostevabast terasest või plaadiga kaetud katterest on mõistlik paigaldada alles ehituse lõppjärgus, kuna siis ei ole ohtu, et plaatimisel tekkiv ehitusprügi või keraamilise plaadi tükid võiksid kriimustada katteresti.

Vaata kindlasti ka allolevat videot, mis võtab kokku duširenni paigalduse põhietapid:

Uued ideed, omanäolised lahendused ja uudne disain .

Olles nüüd põhjalikult selgitanud duširenni tehnilist poolt ja paigalduse etappe, on õige aeg pöörduda tagasi küsimuse juurde, miks peaks üldse kasutama duširenni ning mis lisaväärtust see loob?

Lühidalt kokkuvõttes on eelised võrreldes tavapärase põrandatrapiga järgmised:

  1. Disaini ise oma dušinurk. Enam ei ole vaja mõelda tavapäraste mõõtude, kuju või asukoha peale. Duši võib paigaldada täpselt sinna, kuhu soovite ning piiritleda see koht duširenniga.
  2. Võimalus valida endale meelepärane põrandaplaat. Enam ei pea muretsema põrandaplaadi valikul kammitsevate tingimuste pärast nagu plaadi mõõt ja küsimus, kas sellega saab ikka tekitada piisava kalde. Duširenni jaoks ei ole vaja kumerat kallet - põrand saab olla sirge ning vajaliku kalde renni suunal saab tekitada suure ja efektse plaadiga. Tavaliselt kipuvad just suuremõõdulised plaadid need kõige ilusamad ja efektsemad olema :-)
  3. Uued kasutusvaldkonnad ja võimalused. Olgu selleks siis näiteks minimalistlik duširenn ukse piirdeks erinevate ruumide vahele või esikus asuv duširenn lume sulamisevee ärajuhtimiseks. Olulist mugavust lisab ka näiteks duširenn majapidamisruumis, terrassi sissepääsu juures, sauna eeruumis ja teistes sarnastes kohtades. Stiilne S-line renn, mille nähtav osa on ainult 2 cm, viib esiku puhtuse, puhastamise ja ka disaini täiesti uuele tasemele.

Ole loominguline, mõtle välja just enda ideaalne vannituba ning teosta see kasutades kaasaegseid, nutikaid ja kvaliteetseid lahendusi. Kindlasti on selles abiks ka Saksa tootja ACO stiilsed ja vastupidavad duširennid!

ACO ShowerDrain idee Duširennide abil on võimalik disainida just Sulle meeldiv vannituba.
Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas