Sauna maagiline ja tervistav mõju

Saunas käimine võib tunduda pelgalt lõõgastumiseks ja pesemiseks mõeldud tegevusena, kuid juba meie esivanemad tõestasid, et saunaskäik on midagi palju enamat ning seotud iidsete traditsioonide ja tavadega. Kuid mis see siiski on, mis saunas olemise niivõrd omapäraseks, nauditavaks ja miks mitte ka lõbusaks kogemuseks teeb? Tegelikult on saunas käimine tervistava toimega nii sinu organismile kui kogu kehale, see leevendab stressi, põletab kaloreid ning parandab üldist enesetunnet. Selleks, et saunas olemisest aga maksimumi võtta, peab olema saun õigesti kuumaks köetud, vajalik on loomulik õhu ventilatsioon leiliruumis ning valida tuleks sobiva võimsusega saunaahi.

Kuidas õiget kerist valida ja kuidas muuta saunaskäik tõeliselt meeliülendavaks, saad peagi vastused neile ja veel paljudele küsimustele ;).

Saunakerise valimine

Kogu saunas käimise protsess algab tegelikult õigesti valitud saunakerisest. Oma olemuselt väike, kuid oluline kaaslane leiliruumis ongi see, tänu millele sinu organism puhastub erinevatest jääkainetest ning muudab saunaskäigu lõõgastavaks ja meeldivaks kogemuseks. Mis kriteeriumite põhjal aga õiget saunakerist valida?

Saunakerise valimine peaks algama sellest, et tuleb kindlaks teha leiliruumi ruumala. Ruumala arvutamine ei ole midagi lihtsamat, kui korrutada omavahel leiliruumi pikkus, laius ja kõrgus. Leiliruumi ruumala arvutamisel peab aga silmas pidama ka teisi nüansse: kas leiliruumis on aken; kas mõni leiliruumi sein on maja välisseinaks, mis pole nõuetekohaselt soojustatud jne. Selleks tuleks saadud ruumala korrutada omakorda veel koefitsiendiga 1,2-1,5 ning saadud vastuse põhjal ongi võimalik oma saunaruumi sobiva võimsusega keris leida.

Saunakerised võib jagada kahte suuremasse kategooriasse: puukerised ja elektrikerised. Puukeriste puhul toimub sauna soojustamine küttepuude abil ning elektrikerised kasutavad selleks elektrivoolu. Korterisaunadesse ja väiksematesse leiliruumidesse on soovitatav valida elektriküttega keris, kui saun on aga ehitatud eraldiseisvalt, siis puuküttega keris. Kuna kerise soojaks kütmine ning saunas viibimise aeg oleneb konkreetsest mudelist ja selle soojusvõimsusest, siis tootevalik puu- ja elektrikeriste puhul on äärmiselt lai ning sobiva mudeli leiab endale igaüks. Kui pere on harjunud pikalt saunamõnusid nautima (keskmiselt üle kahe tunni), on soovitatav valida omale võrkkorpusega keris, mille saunakivide hulk on tunduvalt suurem ning leiliruum püsib kauem soojana. Kui saunas olemiseaeg jääb aga kahe tunni piiridesse, siis on sobilikud teraskorpusega saunaahjud.

Elektrikeris Helo Roxx Elektrikeris Helo Roxx

Sauna mõju tervisele

Nagu juba eelpool juttu oli, on saunas käimine kasulik nii sinu tervisele kui nahale, aga kuidas see täpsemalt väljendub? Näiteks on saun väga kasulik südamele ja veresoontele, sest saunas olles külma ja kuuma vaheldumisel veresooned kord laienevad ja siis jällegi ahenevad. See omakorda nõuab südamelt suuremat koormust ning tulemusena treenitakse nii veresooni kui südamelihast. NB! Oluline on ennast mitte liigselt üle kurnata ja kui südamelöökide arv ületab 110 l/m on paras aeg teha väike paus.

Saunaskäik mõjub tervistavalt ka nahale. Kuumuse toimel avanevad poorid, mis võimaldab mustusel, rasul ja bakteritel kehast väljuda. Selle tulemusena on nahk puhtam, pehmem ja jumekam.

Kuum õhk vabastab ülemised hingamisteed mikroorganismidest ja parandab hingamisteede verevarustust. Erinevate saunaõlide lisamine leiliveele aitab samuti puhastada hingamisteid ja ergutada meeli. Eriti tõhus on saunas viibimine astmaatikutele ja bronhiiti põdevatele.

Kui sind vaevab stress, siis üks kosutav saunaskäik peletab eemale kõik negatiivse, vabastab sind pingetest ning selle toimel paraneb üldine enesetunne. Stressi peamiseks tunnuseks on peavalu, pinged kaelas ja seljas ning üldine kehv enesetunne. Regulaarne saunas käimine lõdvestab keha ja kahandab organismis stressikemikaalide hulka. See omakorda vähendab peavalusid ja lõdvestab lihaspingeid.

Õige vihtlemine annab soovitud tulemusi

Õige saunas käimisega käib kaasas ka vihtlemine, mis paljude jaoks võibolla ei tundu kuigi vajaliku rituaalina, kuid see-eest oskasid vihtlemist tunnustada meie esivanemad ja sealt on vihtlemise komme edasi kandunud ka tänapäeva. Kui vihelda, siis tuleb seda teha õigesti, vastasel juhul ei anna vihtlemine tulemusi ega paku naudingut. Vihtlemisel on kolm peamist toimet:

1) Saunaviht paneb lae all oleva kuuma õhu liikuma ja eemaldab keha ümbritseva madalama temperatuuriga õhukihi. See omakorda kutsub esile higistamise;

2) Vihtlemine eemaldab nahapinnale kogunenud mustuse ja higi;

3) Vihtlemisel on masseeriv ja meeliergutav toime.

Vihtadest on kõige levinum kaseviht, kuid kasutatakse ka tamme-, pihlaka-, sarapuu- ja mustsõstra okstest valmistatud vihtasid ning populaarsust kogub ka eukalüptiviht. Saunaviha vahele võib lisada ka erinevaid lõhnataimi nagu näiteks meliss, piparmünt, salvei ja palderjan. Kõige meelepärasem on värske viht, mida paraku aga meie kliimas aasta läbi saada ei ole. Selleks on soovitatav viht pärast valmistamist külmutada. Enne kasutamist tuleks aga vihta leotada 30 minutit leiges vees ning seejärel on värske saunaviht vihtlemiseks valmis.

Kaseviht

Õlide ja aroomide kasutamine

Erinevate õlide ja aroomide kasutamine saunas lisab vaheldust ja on samuti raviva toimega. Saunas kasutamiseks sobivad kõige paremini eukalüpti-, männi- ja teepuuõlid. Õli tuleks lisada leiliveele vastavuses 2 tilka 0,5 liitri vee kohta. Õlid sobivad ideaalselt saunas kasutamiseks, sest need sisenevad meie organismi hingates ning väljuvad sealt higistamisel. Lisaks aitavad õlid väljutada mürgiseid aineid meie kehast. Mõningad näited erinevate eeterlike õlide toimeainetest:

* Eukalüptiõli avab hingamisteed, puhastab ja värskendab õhku, takistab mikroorganismide paljunemist. Ravib hingamisteede infektsioonihaigusi, lihasvalusid, kõrvavalu ja põskkoopapõletikku.

* Kadakas aitab taastada hingelist tasakaalu stressi ja hirmude puhul. Lisaks stimuleerib vereringet, lümfitalitlust ja tugevdab organismi immuunsussüsteemi.

* Mänd taastab hingelist tasakaalu, puhastab ja värskendab õhku, ravib hingamisteede haigusi, leevendab artriiti ja lihasevalu, suurendab mehelikku potentsi ja elujõudu.

* Piparmündiõlil on värskendav, antiseptiline ja valuvaigistav toime. Tugeva antiseptikuna leiab rakendamist külmetushaiguste ja gripi, köha, bronhiidi, nohu ning hingamisteede ärrituse korral, samuti nahapõletike ja nahaärrituste korral.

* Sidrun on värske, puhas ja ergutav. Stimuleerib vereringet ja seedimist, parandab töövõimet ja tugevdab organismi immuunsüsteemi.

* Teepuuõli on antiseptilise toimega, parandab vastupanuvõimet, tõstab otsustusvõimet ja kaotab väsimuse. Sobib krooniliste infektsioonide korral.

massage-aromatherapy_130142111

Huvitavaid nippe, kuidas saunas olemine veelgi kasulikumaks muuta:

1. Enne leiliruumi minekut tuleks end sooja veega märjaks kasta ning leili võttes tuleks juuksed katta rätiku või viltmütsiga.

2. Kel on soov kaalu kiiremini langetada tuleks end sisse hõõruda meresoolaga.

3. Koori oma nahka mee ja soolaga, see muudab naha ülimalt pehmeks, on puhastava toimega ja suurendab higieritust.

4. Saunalaval on soovitatav istuda rabarberilehel. See aitab organismist jääkaineid välja viia. Leht tuleb aga kindlasti keerata rootsud ülespidi.

5. Kohvipuru aitab keha koorida ja sellel on nahka pinguldav ja rasvavarusid hävitav toime.

6. Pärast leilivõtmist loputa pea nõgesetõmmisega, mis paneb juuksed läikima.

Kui ka Sinul on mõni huvitav nipp, mis saunas olemise veelgi mõnusamaks muudab, siis jaga seda ka meiega, jättes all olevasse lahtrisse oma kommentaar! ;-)

Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas