Kivivann vs plastikvann (akrüülvann)

Kunagi oli asi lihtne - vann on vann. Tavaliselt oli see valmistatud kas paksemast plekist või malmist ning üldjoontes olid kõik vannid ühesugused. Nüüd on aga asi hoopis teine ning valikuid on väga palju. Täna keskendume eri vanni tüüpidele, lähtudes nende materjalist.

1. Plastik- ehk akrüülvann

Vaieldamatult kõige levinum vannitüüp uute vannide puhul. Väga lihtsustatult on tegu plastikust valmistatud vanniga, mida on sõltuvalt mudelist veel tugevdatud erinevate materjalidega. Plastikust vanne on olemas nii vabalt asetatavaid ehk disainvanne, kui ka väga klassikalisi seina äärde või nurka asetatavaid mudeleid, mis sobivad kõikidesse vannitubadesse. Vanniga on tavaliselt kaasas ka reguleeritavad jalad ning juurde saab osta sobivad esi- või otsapaneelid.

Lihtvann Ravak You Lihtvann Ravak You (akrüülvann)

Akrüülvannide puhul aga juhime tähelepanu erineva materjali kvaliteedile. Nimelt on kasutusel mitmeid erinevaid plastikutüüpe ning hoiduda tasuks sinaka varjundiga valgest plastikust, kuna selle puhul on tavaliselt tegemist odavama “ABS plastikuga”, mis on oma koostiselt oluliselt erinev klassikalisest akrüülist. Spetsiifilisemalt on selle vastupidavus, tugevus ja termopaisumine oluliselt viletsam ning see materjal peab ka ajale halvemini vastu. Akrüül on vastupidavam ning ei muuda oma värvi ka ajapikku päikesevalguse käes. Ehk siis jätke meelde: Hoiduge "sinakast" plastikust ning võite osta rahuliku südamega "kreemjat" ja lihtsalt "valget" vanni. Kõik SanSan.ee e-poes müüdavad vannid on kvaliteetsed akrüülvannid ja meie välistame odavad ABS materjalist vannid juba enne klienti :-)

Akrüülvanni eelised:
* Soodne
* Kerge
* Lihtne paigaldada

Akrüülvanni miinused:
* Võib “nagiseda”
* Ei akumuleeri sooja (ehk vee temperatuur langeb kiiremini)
* Kunstlik materjal (keemiline koostis)

Millal otsustada akrüülvanni kasuks: Vajate kiirelt ja soodsalt lihtsat ja korralikku vanni oma uude või renoveeritavasse vannituppa.

Disanvann Sören Disainvann Sören (akrüülvann)

Kvaliteetsete akrüülvannide tootjaid on palju. Meie soovitus ja kogemus väga korraliku akrüülvanni osas on Ravak vannid ning disainvannide osas ka Schönberg disainvannid.

2. Kivivann (ehk komposiitkivimist vann)

Selguse mõttes olgu kohe öeldud, et tegu ei ole ühest kivist välja raiutud vanniga (kuigi see oleks tore). Samuti ei ole tegu üliraske kivikamakaga. Kivivann kaalub keskmiselt 60 - 150 kg ning arvestades vannis olevat vee hulka ja inimeste enda kaalu, moodustab vanni raskus siiski koguraskusest vaevalt veerandi, ehk ehituslikus mõttes ei ole eeltingimuste osas väga suurt erinevust võrreldes akrüülvanniga.

Kivivann Vispool Dea 8 Kivivann Vispool Dea 8

Millest siis tehakse kivivanne? Erinevad tootjad lähenvad sellele erinevalt, aga üldjoontes kaevandatakse selle vanni valmistamiseks valget värvi marmorit ja purustatakse. Purustatud pulber moodustab näiteks Vispool vannide puhul 85% koostisest ning ülejäänud 15% on erinevad komposiitmaterjalid ja vaigud, mis selle ühtlaseks massiks seob. Selline mass valatakse vormi ning kivistatakse. Pind kaetakse kas läikiva või mati kihiga (sõltuvalt tehnoloogiast) ning poleeritakse.

SanSan.ee tootevalikus on pinnaviimistlus väga lihtsasti eristatud:

Video: Vispool vanni tootmisprotsess

Tulemuseks on paari sentimeetri paksuste seintega vann, mis on oma tugevuselt isegi veelgi vastupidavam, kui looduslik kivi. Kivivannid tekitavad alati “Vau” efekti ning kivivannid on ka praktilisest seisukohast väga head, sest kivimass akumuleerib paremini sooja ning on keha vastas meeldivam, kui plastik. Lisaks on vannid ääretult stabiilsed ning tänu tehnoloogiale, on kõik vanni seinad ja jooned väga õhukesed ja visuaalselt nauditavad.

Kivivannide positsioon vannimaailmas on ka viimastel aastatel muutunud ning kui veel mõned aastad tagasi oli tegemist ülimalt eksklusiivsete disaintoodetega, siis nüüd on olemas ka kivimassist valmistatud klassikalise disainiga vannid, mis sobivad ka väiksematesse vannitubadesse. Vastupidavuselt on need vannid absoluutne tipp ning näiteks Vispooli kivivannidel on garantii 25 aastat.

Kivivann Vispool Classica Kivivann Vispool Classica

Vabalt asetatavad kivivannid ehk disainvannid on loomulikult iga vannigurmaani lemmik. Selline vann on vannitoas disainielement omaette ning muudab ka iga vannis käigu väga inspireerivaks elamuseks.

Kivivanni saab disainida mistahes kujuga. Näiteks on Vispool lisanud sellest aastast ka oma tootevalikusse klassikalise lõvijalgadel kivivanni, mille saab praktiliselt vastu seina paigutada ja kasutada olemasolevat seinasegistit vanni täitmiseks. Päris stiilne, kas pole?

Lõvijalgadel kivivann Vispool Astoria Lõvijalgadel kivivann Vispool Astoria

Kivivanni plussid:
* Ülimalt vastupidav
* Pikk garantiiaeg
* Väga stabiilne
* Akumuleerib sooja
* Hea puhastada
* Õhukesed jooned (säästab ruumi)

Kivivanni miinused:
* Kõrgem hind võrreldes plastikvanniga
* Paigaldus on veidi “raskem”

Millal otsustada kivivanni kasuks: Ehitate uut vannituba ning soovite väga vastupidavat toodet, mida oleks mõnus kasutada ja täiendaks vannitoa sisekujundust.

Kivivann Schönberg Vertigo (matt pinnaviimistlus) Kivivann Schönberg Vertigo (matt pinnaviimistlus)

3. Plekkvann ja malmvann?

Jah, endiselt olemas ja endiselt võimalik soetada. Meie soovitus aga oleks jätta need tooted oma ajastusse ning renoveerida kaasaegsete materjalidega. Miks?

Metallist vann ei ole ergonoomiliselt hea ning selle toote hooldamine ei ole tänapäeval mõistlik. Plekkvanni ainus innovatsioon on värv, millega see on kaetud ning varem või hiljem see värv kulub ning vann hakkab roostetama. Akrüül või kivivanniga seda ei juhtu ning kokkuvõttes on uute vannide eluiga siiski pikem. Meie subjektiivne soovitus on jätta plekk- ja malmvannid oma ajastusse ning keskenduda uutele materjalidele.

4. Inspiratsioon: puitvann

Innovatsioon ja tootearendus käib pidevalt ning juba täna on olemas Eestis ka vannid, mis on valmistatud kas puidust või pronksist. Puidust vanne sai näha ka mõned nädalad tagasi Tartu Sisustusmessil Eesti Disaini boksis. Kahjuks on hetkel tegu veel arendusjärgus tootega, mille tulevik on lahtine. Seepärast soovitame ka seda materjali imetleda inspiratsiooni kontekstis ja veel mitte soetada, sest puidu vastupidavus ja kasutuskogemus pikaajalises kontekstis on meie poolt veel järgi proovimata.

Puitvann Tartu Ehitusmessil Puitvann Tartu Sisustusmessil

Samas kiidame kõrgelt tootearendajate püüdlusi kasutada naturaalseid materjale vannide tootmises ning puitvann võiks vabalt olla uus Eesti Nokia.

Senikaua, kui seda pole veel juhtunud, soovitame valida oma uude või renoveeritavasse vannituppa kivivanni, sest just selle toote puhul saate oma investeeringu eest kõige rohkem rõõmu ja naudingut.

Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas