Kõik, mida peaks teadma seina WC-potist (eelised, paigaldamine jne.)

Innovatsioon ja uuendused ei jäta puutumata ka sellist igapäevast valdkonda nagu WC. Mõned aastakümned tagasi võis väiksematest tualettidest leida ruumi säästvaid lahendusi, kus WC-poti veepaak asus kõrgel lae all ning vee tõmbamiseks sai kasutada omapärast rippuvat ketti. Täna on selline lahendus eksklusiivsete retrotoodete sektsioonis ning ruumi säästmiseks kasutatakse hoopis seinasisese WC-poti lahendust.

Seinasisese WC-poti eelised

Kõigepealt peaks endalt küsima, kas üldse valida seinasisest süsteemi ning mis on selle eelised? Loomulikult sõltub see konkreetsest ruumist ja sisekujunduse eelistusest, kuid eelistena tavapoti eest tooksime välja alljärgnevad omadused:

  1. Tualettruumi puhastamine on lihtsam. Seina WC-pott ripub seina küljes, tänu millele on WC-põrand tervikuna tühi ja lihtsasti ligipääsetav. Seega on põrandapesu kiirem ja mugavam.
  2. Visuaalselt on ilusam. Kuna veepaak on seina sees, siis on enamikel juhtudel WC-ruum ilusam ning seintes asuv keraamiline plaat või värv on paremini nähtav.
  3. WC-poti kasutamine on vaiksem. Loputusmehhanism ja veepaak asuvad seina sees, mis tähendab, et paagi täitmisel kostuv klassikaline "kohin" ei ole kuulda.
  4. Loputuse nupud on suuremad. Enamikul tootjatel on seinale kinnitatavad nupud mõnusalt suured, mistõttu on nende kasutamine väga mugav.

Muus osas toimib pott sarnaselt tavapotile ning mingeid erisusi igapäevase kasutamises ei esine.

Mure nr 1: mis siis, kui miskit juhtub?

Peaaegu iga päev küsitakse meie käest, et mis siis saab, kui seina sisse ehitatud veepaagiga midagi juhtub? Näiteks hakkab lekkima või loputusmehhanism lakkab töötamast.

Seinasisese WC ehitus Seinasisese WC ehitus

Esimese "mure" rahustuseks võin öelda, et seinasisene paak on ehitatud ühes tükis ja see ei hakka lekkima. Nii nagu ei lähe terviklikud veetorud või elektrijuhtmed vannitoa põranda sees iseenesest katki, nii ei juhtu aja jooksul mitte midagi ka veepaagiga. Tõenäosus, et veepaak hakkab lekkima on tegelikult imeväike. Paagid tehakse spetsiaalsest materjalist, mis on väga vastupidav temperatuuri jms kõikumisele ning meie kogemusel ei juhtu nendega midagi ka aastakümnete jooksul.

Teine levinud risk on loputusmehhanismi rike. See on tegelikult reaalsem, sest torustikus võib olla setteid või prahti, mis takerduvad loputusmehhanismi vahele ja siis võib tekkida olukord kus vesi jääb jooksma või ei jookse üldse. Rahustuseks võin öelda, et sellele olukorrale on mõeldud ning kõik seinasisesed raamid on konstrueeritud nii, et paagi seest on võimalik läbi vajutusnupu ava eemaldada kogu loputusmehhanism. Lihtsalt öelduna, tuleb seinapealne vajutusnupp eest ära võtta ning siis on võimalik paagi seest loputusmehhanism välja võtta ja vajadusel kas parandada või asendada. See on ka põhjus, miks vajutusnupud koos plaadiga on alati peaaegu sama suurusega.

Seega, peamistele riskidele on mõeldud ning nende pärast ei pea muretsema.

Kuidas valida sobilikku süsteemi?

Kõige lihtsam reegel on see, et seinapealne nupp ja seinasisene raam käivad kokku ja peavad olema ühelt tootjalt. Seina peal rippuva WC-poti võib soovi korral valida aga teiselt tootjalt.

Kuidas valida seina WC-d?

Näiteks on väga levinud saksa tootjate Grohe ja Villeroy&Boch WC-raamid ja nupud, millest oleme koostanud ka juba valmis nupp+raam komplektid.

Seega võib teha näiteks alljärgnevaid kombinatsioone:

 

Aga loomulikult võib ka kogu komplekti võtta ühelt tootjalt. Näiteks on olemas Gustavsberg'il, Villeroy & Boch'il ja Grohe'l ka tervikkomplektid. SanSan e-poes on võimalik valida nii tervikkomplekti kui ka ise komplekteerida sobiv komplekt.

Valmiskomplekt Villeroy & Boch + Grohe Valmiskomplekt Villeroy & Boch + Grohe

Tavaliselt on nupp ja pott need, mis on vaja valida sõltuvalt sisekujundusest ning seinasisene raam ei oma suurt tähtsust, kuna jääb seina taha niikuinii. Sellele vaatamata on tegu seina sisse ehitatud elemendiga, mistõttu soovitame eemale hoida tundmatutest ja vähelevinud kaubamärkidest.

Mida peab teadma paigaldamisel?

Enamik santehnikuid ning ehitajaid on seinasiseste süsteemidega juba üsna hästi kursis, kuid mõned olulised nüansid kordaksime siiski üle:

  1. Raami kõrgust on tavaliselt võimalik reguleerida. Raam toetub põrandale ning kinnitatakse tagaseinale spetsiaalsete kinnitustega. Seega on võimalik reguleerida WC-poti lõplikku kõrgust ca 5 cm. Kuigi vee- ja kanalisatsiooniühendused on standardsed, tasub siiski ka ehitajat varakult teavitada, millise raami kasuks olete otsustanud, sest vastavalt sellele on hea ette valmistada vee- ja kanalisatsioonitorud.
  2. Veendu, et komplektiga on kaasas vajalikud tihendid ja kinnitused. Nimelt sõltub see vahel müüjast, kas WC-raami seinakinnitused on juba komplektis või tuleb need eraldi osta. Kuigi selliste pisitarvikute hind jääb tavaliselt 10 € kanti, on see kaval müüginipp ning kodus pakki avades selgub, et need tuleb eraldi osta. See on ka põhjus, miks oleme e-poes koostanud klientidel juba valmis "kolm ühes" komplektid, et kliendil oleks olemas täislahendus. Samuti oleme toodete kirjelduses alati välja toonud, mida komplekt täpselt sisaldab.
  3. Paljusid süsteeme on võimalik seadistada säästlikumale režiimile. Enamik loputussüsteeme on algselt seadistatud nii, et kulutavad vastaval 6 või 9 L vett loputusele. Samas on need võimalik seadistada 3 ja 6 L režiimile, mis säästab aastate jooksul märkimisväärse koguse vett.
  4. Kuigi enamik raame taluvad ca 400 kg suurust raskust, siis tingituna WC-poti disainist, võib poti alumine serv suruda liigselt seinale ning aja jooksul soodustada pragude tekkimist. Riski aitab välistada see, kui poti tagune sein teha kas topelt kipsist või lisada kipsplaadi alla OSB plaat. Kogenud paigaldajad teevad nii ja sellekohaseid soovitusi leiab ka tootjate ametlikest paigaldusjuhenditest.
  5. Vannituba ei pea olema uus või väga suur. Olemas on ka tavalisest madalamaid, õhemaid või eraldi asetseva nupuga lahendusi. Kui Sinu vannituppa ei mahu mingil põhjusel tavapärane WC-raam, siis võid meiega julgelt ühendust võtta ja leiame sobiva erilahenduse.

Õpetusvideo: Kuidas paigaldada seinasisest WC-raami?

Kumb siis valida? Klassikaline või seinasisene pott?

Sõltub sisekujundusest. Mõlemad lahendused täidavad sama eesmärki, aga projekteerides uut vannituba või WC'd, soovitaksime juba pigem seinasisest lahendust, sest trendid näitavad, et see on visuaalselt ilusam ning igapäevasel kasutamisel ka praktilisem.

Seina WC-pott Seina WC-pott
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas