Vannitoa renoveerimine - planeerimisest teostuseni

Vannitoa remont või renoveerimine võib esimese mõttena tunduda ju küllaltki lihtne - vannituba on väike ruum ja selle renoveerimiseks ei tohiks palju aega ja raha kuluda. Kui nüüd aga natukeseks maha istuda ja mõtlema hakata, mis täpsemalt renoveerimist, välja vahetamist või uuendamist vajab, võib esmapilgul olev entusiasm kiirelt kaduda. Kust siis peale hakata? Kas teha ise või palgata spetsialistid? Kui palju kogu vannitoa renoveerimine maksma läheb? Need küsimused on vaid vähesed, mis vannitoa remontimisel pähe võivad kerkida. Selleks, et kogu renoveerimine sujuks ilma viperuste ja probleemideta, tuleks esimese asjana paika panna plaan, kuidas kogu protsess üldse välja hakkab nägema.

Planeerimine

Olgu sul vana paneelmaja vannituba, mis vajab uuenduskuuri või uusehitis, kus vannitoas on olemas vaid lagi, seinad ja põrand, peaks kõik algama planeerimisest. Kõige lihtsam ja mugavam on kõik sammud eraldi paberile kirja panna, alustades sellest, mis täpselt välja vahetamist vajab kuni joonise tegemiseni koos vajalike mõõtudega. Milleks see aga vajalik on? Oletame, et vannitoa suurus on keskelt läbi 4 m². Kui nüüd mõelda, et seal võiks olla WC-pott, dušinurk, vann, miks mitte ka pesumasin, vannitoavalamu koos kapiga ja ekstra kapp või riiul vannitoatarvete jaoks, siis kõigi nende ära mahutamine hakkab tunduba juba võimatu missioonina.

Sellepärast on oluline mõõta ja veelkord mõõta (kui nüüd hiljem selgub, et vanni koha jaoks olid mõõdud valesti võetud ja suur ning uhke vann ei mahugi sinna, kuhu peaks, on peavalu kui palju). Siin tekib koht, kus oleks vaja tegema hakata väikseid järeleandmisi - kui vanni soov on ikka väga suur, siis peab see ka vannituppa tulema. Dušinurk võib ju ilus tunduda, aga ka vannis saab väga edukalt dušši võtta - vannile saab paigaldada vanniseina, mis takistab veepiiskade sattumist vannitoa põrandale ja mööblile ja paarsada eurot ongi juba dušinurga arvelt kokku hoitud!

Ravak vann + vannisein Ravak vann + vannisein

Planeerimise juures on ka teisi olulisi nüansse: Kas on soov panna põrandasoojendus? Kuhu tuleb valgustus? Kus asuvad elektripistikud, vee- ja kanalisatsiooniühendus, ventilatsioon? Põrandasoojendus vannitoas võib ju tunduda äärmiselt kasulikuna, kuid siinjuures tuleks arvestada ka igakuise elektritarbimise suurenemisega. Kui vana põrand on iseenesest korralik ja vastupidav, on võimalik põrandasoojendus teha selle peale. Tänapäeval on selle jaoks saadaval üliõhukesed küttematid, mille võib asetada otse plaatimissegu sisse.

Pistikute ja ventilatsiooni asukoht tuleks samuti enne remontimist läbi mõelda. Näiteks vannitoapeegli kõrval võiks olla kindlasti eraldi elektripistik pardli, fööni või muu elektriseadeldise jaoks. Paljudel peeglitel ja peegelkappidel on aga pistik juba kapi sisse integreeritud, mida on hea mööblit soetades meeles pidada. Ventilatsioon on oluline selle jaoks, et liigne niiskus vannitoast välja juhtida. Vastasel juhul võivad hakata levima bakterid ja ajapikku tekkida hallitus.

Materjalid

Materjali valikul peab kõik sammud hoolikalt läbi mõtlema. Kas soov on plaatida kogu sein või ainult osa sellest, kas valida pigem läikivad või matid toonid, kas seinaplaadid valida pigem suured või sobivad ka väiksed jne. Kui plaan on värskendada terve vannitoa sein ja põrand, siis materjali osas on valik siin ääretult lai ja fantaasiaks ruumi palju. Kindlasti tuleks arvestada sellega, et põrandale valida libisemisvastased ehk matid plaadid, seinale sobivad ka läikivad.

Ka värvitooni ja mustri valikul tuleks mõelda julgelt ja avatult, sest vannituba võiks olla kõike muud kui ühetaoline ja kahvatu. Kuigi tänapäeval on moes pigem mahedad ja heledamad toonid, ei tähenda see kontrasti täielikku puudumist. Aina populaarsemaks muutub skandinaavia stiilis musta ja valge kasutamine ja seda nii seina- ja põrandaplaatide puhul kui ka sanitaarkeraamika valikul.

Konseptsioon Ravak Evolution Konseptsioon Ravak Evolution

Plaatimistöö on vannitoa remondi juures üks aeganõudvamaid etappe, mistõttu tuleks siin varuda kannatust, sest lõpptulemusena on korralikult tehtud töö kindlasti seda vaeva väärt. Kui aga aega napib ja remondiga on kiire, siis piisab ka sellest, kui plaatida ära vaid dušinurga või vanni alasse jääv seinaosa. Ülejäänud vannitoa sein on võimalik üle võõbata selleks ettenähtud niiskuskindla värviga. Kindlasti tunduvalt soodsam ning aega kokku hoidev lahendus, mis mõjub omapäraselt ja nutikalt. Aina rohkem kasutatakse vannitoa renoveerimisel ka naturaalset puitu, mis lisab vannituppa maalähedust ja naturaalsust. Puitu on võimalik kasutada nii lae, seinte kui ka põranda puhul. Jällegi omanäoline ja efektiivne lahendus neile, kes soovivad eristuda tavapärasest.

NB: Kõik, mis on seotud põranda paneku, plaatimistööde ja elektriühendustega tuleks usaldada selle alla spetsialistide kätesse. Valesti või kehvasti tehtud töö võib hiljem tekitada paksu pahandust ja keegi meist ei sooviks ju kogu remonti uuesti otsast peale alustada ;).

Praktiline vannitoamööbel

Kui põrand, seinad ja lagi hakkavad vannitoas juba ilmet võtma, tuleks nüüd hakata põhjalikumalt mõtlema vannitoamööblile ja sisustuselementidele. Ühestki vannitoast ei saa kindlasti puududa WC-pott, valamu, segisti, dušinurk või vann ning sinna juurde kuuluv dušikomplekt. Ka sanitaartehnika valikul peaks olema nutikas ning kasutama olemasolevat pinda asjakohaselt ja võtma kõikide pereliikmete vajadusi arvesse. Näiteks, kui peres on väikseid lapsi, siis tuleks eelistada vanni dušinurgale. Kui ruumi on aga vähe, siis on alternatiiviks sügava alusvanniga dušikabiinid, mida saab väikelaste puhul kasutada ka vannitamiseks.

Aurusaun Duschy 6126 Aurusaun Duschy 6126

Tänapäeva trendid

Sanitaartehnika valdkonnas on samuti tootevalik ääretult lai, alustades teada-tuntud akrüül- ja keraamilistest materjalidest ning lõpetades komposiitkivimi ja puiduga. Akrüülist ja keraamilisest materjalist tooted on ajatud nii oma vormilt kui ka sisult, sobitudes nii traditsioonilistesse vannitubadesse kui modernsesse atmosfääri. Seda enam, et aina rohkem tuleb müügile tooteid, kus klassikaline disain on asendunud julgemate vormidega, tavapärase voolujoonelisuse asemel kasutatakse ebasümmeetrilisi pindu ja ka värvitoonidest on kasutusel erksad ja kontrastsed toonid.

Sellist mitmekülgsust ja innovaatilisust võib kohata näiteks vanni või segisti valikul, kuid ka vannitoavalamud võtavad aina uusi ja huvitavaid vorme, mis on ühthästi mõeldud praktiliseks kasutuseks kui ka silmailuks vannitoas. See aga ei tähenda, et kõik vanaaegne ja klassikaline tuleks kohemaid välja vahetada kõige kaasaegsemate mudelite vastu. Oh ei! Väga palju kohtab poodides just klassikalisi viktoriaanlikust ajastust suursuguseid tooteid, mis on põimitud tänapäevaste trendidega, kuid loovad vannitoas ometi mitmesaja aasta taguse kuningliku hõngu oma hiilguses ja säras.

Vann Victoria Vann Victoria

Nutikad lahendused

Aina rohkem pööravad tänapäeval inimesed tähelepanu vee- ja energia säästmisele ning sellega seoses valitakse ka vannituppa just sellised tooted, mis oleksid keskkonnasõbralikud, säästlikud ja nutikad. Seetõttu võib poeriiulitel kohata laias valikus veesäästlikke valamusegisteid ja dušikomplekte, mille voolutugevust reguleeritakse spetsiaalse vooluhulga piirikuga, pihustusdüüside või vee rikastamisega õhu abil. Kui varasemalt olid kontaktivabad segistid kasutusel eelkõige avalikes tualettruumides, siis aina suurenev teadlikkus vee- ja energia säästmisel on algatanud kontaktivabade segistite laialdase leviku ka tavainimeste kodudes.

Orase kontaktivaba segisti Orase kontaktivaba segisti

Kui ruumi on vähe

Ruumipuudus on kõige suurem probleem eelkõige kortermajades, kus vannitoa pindala jääb keskmiselt 4 -6 m² piiridesse. Kuigi ruum on väike, ei tähenda see, et loobuma peaks vannist, vannitoamööblist ja muust vajalikust vannitoas. Näiteks on olemas lahendusi, kus vannitoavalamu paigaldatakse vanni kohale, mis jätab rohkem vaba ruumi muude tarvikute jaoks ja samal ajal saab nautida lõõgastavat vannis olemist. Kindlasti hoiab ruumi kokku ka seinale paigaldatav WC-pottSeinapoti paigaldamine peaks olema planeeritud samuti kogu remondi algusesse, kuna töö tehakse ära enne seina plaatimist. Kõigepealt paigaldatakse seinasisene WC-raam, seejärel täidetakse ning plaaditakse sein ja ühendatakse seinapott. Lisaks ruumi kokkuhoiule on seinapott ka palju hügieenilisem ja vajab vähem hooldamist võrreldes tavalise WC-potiga.

Konseptsioon Ravak BeHappy Konseptsioon Ravak BeHappy

Kui vanni asemel eelistatakse pigem dušinurka, siis ka siin on väga palju võimalusi väikses vannitoas lisapinna tekitamiseks. Näiteks on soovitatav paigaldada duši alasse duširenn (vastavalt eelistustele kas seina äärde või keskele), mis vee mugavalt kanalisatsiooni suunab ja selle tulemusel jääb ülejäänud vannitoa põrand kuivaks. Dušialused on suured ja võtavad samuti enda alla palju ruumi, mistõttu duširenn on just ideaalne valik väikestesse vannitubadesse.

Mittestandardse lahendusena on dušiala võimalik eraldada kas klaasist seinaga (kui kõrval asub nt WC-pott või mööbel, mis veega kokku puutudes võib ajapikku saada kahjustusi) või näiteks kasutada selleks vaid dušikardinat. Kui šampooniriiul tundub üleliigsena ja võtab samuti ruumi, siis remondi alguses tasuks kaaluda seina sisse avause tegemist, kuhu ära paigutada igapäevaselt vajalikud vannitoatarvikud nagu šampoon ja dušigeel.

Konseptsioon Ravak Brilliant Konseptsioon Ravak Brilliant

5 olulist asja, millele peaksid tähelepanu pöörama enne vannitoa remonti:

1. Eelarve - Kui oled otsustanud vannitoas remonti tegema hakata, siis tuleks välja arvutada, kui palju see kõik kokku maksma läheb. Ei tasu kokku hoida materjalide või spetsialisti arvelt, sest mida lohakamalt on remont tehtud, seda rutemini jällegi materjalid kuluvad.

2. Aeg - Vannitoa renoveerimiseks on tarvis varuda aega, seda nii planeerimisel kui ka tööde teostamisel. Ei ole mõtet võtta eesmärgiks teha remont ära ühe nädalaga. Kiirelt tehtud töö on üldjoontes ka lohakalt tehtud!

3. Mõõtmised - Mõõtmisel tuleks arvestada kolme olulist aspekti: 1) vannitoa kogupindala; 2) torude ja elektrijuhtmete kaugused ning 3) sanitaartehnika ja vannitoamööbli mõõdud. Mõõtmised tuleks kindlasti mitmekordselt üle kontrollida, sest kui selgub, et uhke valamukapp, mis vannituppa sai soetatud, tegelikkuses sinna ei mahugi, on pärast seda peavalu veel pikaks ajaks.

4. Pereliikmete vajadused - Arvestama peaks iga pereliikme vajadustega - kui peres on väikseid lapsi, siis tuleks kindlasti valida vannituppa parajalt suur vann või vähemalt kõrge alusega dušikabiin. Kui peres on aga eakamaid, siis madala sissepääsuga dušinurk või -kabiin on just nende jaoks see kõige sobilikum variant.

5.  Materjalid - Materjali valikul on väga oluline selle kvaliteet ja vastupidavus. Kui valida vannituppa sobivat mööblit, siis tuleks lähtuda asjaolust, et tooted ka võimalikult kaua vastu peavad. Ehk teisi sõnu, ei maksa kohe kätt sirutada esimese odava toote järele. Kvaliteetsed tooted on üldjoontes küll kallimad, kuid see tagab neile ka mitmekümne aasta pikkuse kasutuse ja rahulolu.

Vann Ravak NewDay Vann Ravak NewDay
Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas