Kuidas valida Balteco vanni?

Balteco on pika ajalooga vannitootja, kes on Eestis hästi tuntud ja palavalt armastatud juba aastakümneid. Tänane Balteco valik koosneb aga väga erinevatest toodetest, mistõttu tegime lühikese kokkuvõtte, mis on loodetavasti abiks, kui olete soetamas endale uut vanni ja eelistate justnimelt Balteco kaubamärki.

Kas plastik- või kivivann?

Aastaid tagasi oli valik väga lihtne: vana plekk- või malmvann tuli remondi käigus välja visata ning asendada see moodsa ja märksa meeldivama plastik- ehk akrüülvanniga. Täna ei ole see valik juba ammu nii lihtne ning plastikvannide kõrvale on võrdväärseks valikuks kerkinud kivimassist toodetud vannid, mida valdavalt kutsutakse lihtsalt kivivanniks või Balteco kataloogis kivimassist vanniks.

Salapärane Balteco Xonyx-kivimass on segu looduslikest kivimitest ja mineraalidest ning sinna juurde lisatud vaikudest ja akrüüli komponentidest. Tulemuseks on tõesti ülimalt siidine ja meeldiv pind, mida tunnetab iga inimene, kes esimest korda puutub kokku kivimassist toodetud vanniga. Kuigi pind on täiesti sile, on see meeldivalt mittelibisev ja tegelikus elus sarnaneb kogemus pigem nagu lesiks ülimalt peenel ja puhtal rannaliivla, mitte külma kivi peal. Just aastakümnete jooksul välja töötatud tehnoloogia ja lisatud vaigud on need, mis annavad kivivannile omaduse vannivee abil soojeneda meeldivalt soojaks ja samas hoida seda sooja.

Kivivannide tootmine on keerukas protsess, aga selle esimene samm on vanni vormi valamine, mis annab ka täiesti uued võimalused vanni disainimiseks ja ergonoomikaks. Kuna lõpptulemus on monoliitne kivikõva vann, siis saab disainer lasta loomingul lennata ja ei pea muretsema kandekonstruktsioonide pärast. Seda Balteco disainerite suurepärast loomingut saab näha näiteks ülimalt õhukeste seintega mudelil Cade, ergonoomika tippteose Mezzo või ajatu disainiga Azur puhul, mida on saadaval pikkusega 130 cm kuni 154 cm.

Võrreldes plastik- ja kivivanne, võib kivimassist vannide kindlateks eelisteks tuua elegantse disaini, vastupidavuse (sest see on ikka kivi) ning meeldiva vannikogemuse. Kivivanni miinusteks on suur kaal, mistõttu on selle paigaldamine vahel raskendatud ning fakt, et enamikele kivivannidele ei saa paigaldada massaažisüsteemi, kuigi ka siin on erandeid, nagu näiteks Balteco kivivann Piano Hydro.

Ka akrüülist vannidel on oma väga suured plussid - neid on võimalik komplekteerida täpselt enda soovide järgi. Näiteks Balteco akrüülvanni Forma on võimalik valida pikkusega 149 - 179  cm, valida juurde sobivad paneelid (valikus on artikli kirjutamise hetkel lausa 9 erinevat värvitooni!), paigaldada segisti täpselt sobivasse serva ning valida viie erineva massaažisüsteemi vahel, millest näiteks süsteem "S10 Exclusive Plus" kombineerib nii vee- kui õhumassaaži ja sisaldab hulganisti massaažidüüse kõikide kehapiirkondade jaoks. Erinevalt masstootjatest, kasutab Balteco düüsidena madalaid "SlimLine" düüse, mida on silmale ilusad ning vannikogemuse mõttes märkamatud, kuid efektiivsed.

Balteco SlimLine massaažidüüsid Balteco SlimLine massaažidüüsid

Akrüülist vannide miinuseks (või pigem eripäraks) on disainilt veidi paksemad vanniseinad, sest plastiku sisse peab mahtuma ka tugev metallraam ning lisaks on plastikvanni eraldi eemaldatav esipaneel, mis võib olla samas ka pluss, sest lihtsustab hooldustöid vanni all. Masstootjate akrüülvannid kippusid ka raskemate inimeste all vahel naksuma aga Balteco vannide puhul on tegu tugevate ja läbimõeldud toodetega, mis kindlasti selliseid probleeme endaga kaasa ei too.

Kas mullidega või ilma?

Massaaživann on väga mõnus :-) Eriti kui tegeletakse aktiivselt spordiga või on pidevast kontoritööst ja sundasenditest probleeme selja- või kaelapiirkonnaga. Veemassaaž aitab ka siis, kui vajab veidi toetamist jalgade vereringe. Samas peab mõistma, et massaažiseadmed on oma olemuselt mootorid, mis vajavad tööks elektrit ning tekitavad müra. Tõsi ta on, et Balteco on teinud ka siinkohal aastakümnetega väga head tööd ja tänased vannimootorid on juba piisavalt vaiksed, et massaaži saab nautida ka küünlavalgel ja veiniklaasiga, ilma et olustik sellest oluliselt muutuks.

Kivimassist vann Balteco Senzo Kivimassist vann Balteco Senzo

Samas on väga palju inimesi, kelle jaoks vann on just minimalistlik "rahutempel" kus ei tohiks olla ühtegi üleliigset detaili. Sel juhul on just lihtvann ehk ilma massaažisüsteemita vann hea ja ajatu valik ning nagu varasemalt öeldud, koosneb lihtvannide valik täna nii akrüülvannidest kui ka kivivannidest.

Mida pean teadma paigaldusest?

Vanni valimine on täna tehtud väga lihtsaks ja meie e-poes on iga vanni juures juba välja toodud võimalikud konfiguratsiooni valikud, mistõttu ei ole võimalik kokku panna sellist vanni, mida hiljem ei saa kasutada. Küll aga on enne detailide valimist mõistlik teha endale selgeks mõned põhitõed:

  1. Kas vann tuleb seina äärde või seinast eemale. Kui torusüsteem on juba olemas või projekt kinnitatud, siis kindlasti tuleb seda vanni valikul arvestada ja mõelda läbi, kuidas hakatakse vanni täitma ning kas vanni juurdes on olemas ka äravoolutoru. Täpsed paigaldusnõuded on iga Balteco vanni puhul välja toodud tehniliste andmete infolehes aga lihtsustatult võiks jätta meelde, et äravool peab olema alati vanni all (soovitavalt keskel) ning külm- ja soe vesi vanni taga.
  2. Kas segisti paigaldatakse vannist eraldi võin vanni külge. Kui soovite, et segisti oleks kenasti vanniserva integreeritud, siis veenduge, et külma- ja soojavee torud oleks vann taga olemas. Kui mitte, siis arvestage vanni kõrgusega ja seina paksusega segisti valikul, sest vanni peab saama ka täita ning samas ei tohi segisti jääda ette.
  3. Massažisüsteemiga vanni puhul peab vanni taga olema ka elektrikaabel, kuhu on jäetud ühendamiseks vähemalt 2 m varu. Vannisüsteemid võivad vajada kuni 3 kW võimsust ehk elektritingimused peavad olema vastavad ja turvalised. Kasutage elektrisüsteemide ühendamiseks alati kvalifitseeritud elektriku teenuseid.
Näide: Balteco Forma paigaldustingimused Näide: Balteco Forma paigaldustingimused

Lisaks on mõistlik läbi mõelda vanni transport vannituppa ja paigalduse üldine tegevusplaan, sest sageli on vannitoad kõrgematel korrustel ning paigaldatav vann peab läbi mahtuma ka kitsamatest kohtadest, selleks et missioon edukalt õnnestuks.

Millised lisad on tegelikult vajalikud?

Päris tihti pöörduvad meie poole kliendid, kes on Balteco vannide rohkest valikutest segaduses ja küsivad, mis on kindlasti vaja tellida? Iga vann on veidi erinev ja siinkohal on mõned erandid, aga üldiselt võiks öelda, et mingit "konksu" siin ei ole ning meie e-poes on kõik kohustuslikud valikud kenasti välja toodud. Enamike mudelite puhul on oluline valida:

  1. Paneelide asetus ehk milliseid esi- ja otsapaneele soovitakse?
  2. Kas soovitaks massaaži või lihtvanni?
  3. Kas vann peaks olema klassikaliselt valge või soovite seda mõnes muus (RAL) värvitoonis?
  4. Vanni pikkus?
  5. Kas segisti on vanni külge integreeritud ja segisti asukoht?

Muud lisad nagu valgustus, vanni padjad ja ülevoolust täitmine on valikulised, kuid siinkohal tasub meeles pidada, et enamikke neist ei saa hiljem enam lisada ehk kui kahtlete, siis lisage need kohe vannile ja saate hiljem otsustada, kas kasutate neid või mitte.

Kas ma saan juurde osta ka kokkusobiva valamu, dušiseina või vannitoamööbli?

Balteco iga-aastane kataloog kannab peakirja "Balteco vannitoad", mis tähendab, et ammugi ei ole tegu ainult vannitootjaga vaid võimalik on sama disainiga komplekteerida terve vannituba.

Näiteks on populaarsete kivivannide Como, Fiore või Dune juurde sobivad väga hästi kokku kivivalamud Trapez, Neo või Cudo, mille omakorda võib asetada Balteco vannitoamööblile Alto.

Kivivann Balteco Fiore koos valamuga Cudo Kivivann Balteco Fiore koos valamuga Cudo

Väga mõistlik on vannile lisada ka vanniklaas ehk väike dušisein, mis kinnitub vanniserva ja mis hoiab ära igapäevase veeuputuse vannitoas, kui vanni kasutatakse ka pesemiseks. Lisaks vanni juurde paigaldatavatele dušiseinadele toodab Balteco ja eraldiseisvaid dušiseinasid, mis on igati kvaliteetsed ja hea valik neile, kes veel vanniusku ei ole pöördunud.

Milline on kõige populaarsem vann?

SanSan on tänaseks mullivanne, lihtvanne, kivivanne ja akrüülvanne kõikvõimalikes versioonides ja konfiguratsioonides müünud juba üle 12 aasta. Täna on meie püsivalikus üle 500 vanni ning lisades sinna juurde veel erinevad versioonid, võib öelda, et valikus on tuhandeid vanne.

Kivivann Balteco Marin kuldses värvitoonis Kivivann Balteco Marin kuldses värvitoonis

Mida me siis soovitame? Kõigepealt võtame ostjatel pinge maha sellega, et meie valikus on ainult kvaliteetsed vannid ehk pakume ainult selliseid tooted, mida ostaksime ka ise. Balteco on uhkusega üks väärika ajalooga kohalik tootja kelle valikut julgeme soovitada. Konkreetse mudeli osas aga usaldame oma kliente ning võime julgelt lubada, et valida saab ainult heade variantide seast. Disainigurmaanidele, kes soovivad täiuslikku templit vannirituaalide jaoks, soovitame Balteco kivimassist vanne, mis on iga vannitoa pärl ning kestavad aastakümneid. Aktiivsetele inimestele, kes eelistavad lõõgastumiseks massaaži tervendavat mõju ja toimet, soovime valida meelepärane mudel Balteco massaaživannide seast.

Igal juhul on ainult head valikud ja oleme rõõmuga valmis tutvustama valikut põhjalikumalt igale huvilisele!

Viited ja märkused:

  • "Balteco" ja "Xonyx" on AS Balteco'le kuuluvad kaubamärgid
  • Ülaltoodud tooteinfo ja illustratsioonid pärinevad tootja avalikest infokanalitest
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas