Kuidas paigaldada kivivanni?

Iga vannitoa absoluutseks tippdisaini elemendiks võib pidada kivivanni, mis loob ruumis tõeliselt luksusliku ja kauni ilme. Kivivanne on võimalik paigaldada eraldiseisvalt keset vannituba kui ka asetada seina äärde. Oma kujult on kivivannid voolujoonelised ning tänu materjali elastsusele annab see disaineritele vanni vormimisel vabad käed. Selle tulemuseks on äärmiselt lai valik harmoonilise ja luksusliku disainiga kivivanne, muutes iga kodu isikupärasemaks.

Kivivanni kaunist välimusest võiks ju rääkida veel pikalt, aga ilmselt närib paljusid hoopis küsimus, et kuidas toimub sellise uhke vanni paigaldamine? Kuhu paigutada vannisifoon? Millega peaksin arvestama, enne kivivanni ostmist? Kuidas toimetada 200 kg vann maja teisele korrusele? Proovime selle müsteeriumi siin blogis nüüd lihtsalt ja arusaadavalt ära lahendada.

Kivivanni transportimine

Kivivanni transportimisest rääkides tuleks alustada sellest, kuidas üldse selliseid tooteid pakendatakse. Üldiselt tulevad kõik kivivannid tehasest suure puidust raami sees, et säilitada transportimisel nende kindel ja turvaline asend. Lisaks sellele ei peaks vist ükski tavaline pappkast ühele 200 kilose vanni raskusele vastu. Täiesti mõistetav. Kuigi vann on turvaliselt pakendatud ja kohale jõudmise pärast muretsema ei pea, siis tekib kohe uus mure: Mitut meest on vaja, et raske vann korterisse või majja sisse tassida?

Optimaalselt võiks öelda, et neljast keskmise kehaehitusega mehest piisab, et kivivannist kinni haarata ja see suurema vaevata vannituppa transportida. On kindlasti ka neid, kes saavad hakkama kolmekesi või koguni kahekesi, aga see pole ilmselt see koht, kus oma jõudu demonstreerima hakata. Piisab, kui mõned naabrimehed appi kutsuda ja vanni asetamine oma kohale on käkitegu.

Paljudes majapidamistes asub vannituba aga teisel korrusel, mille vahele jääb kitsas trepp. Selleks, et vann teisele korrusele toimetada, tuleks kasutada kahte tugevat nööri ja tõmmata need vanni alt läbi, et mõlemale poole jääks võrdne pikkus. Kõige mugavam on seda teha siis, kui vann on veel pakendis, sest siis ei ole oht, et vann võiks libisema hakata. Kokkuvõttes oleneb vanni transportimine siiski iga majapidamise konkreetsest planeeringust, kuid nagu näha, siis midagi keerulist selles etapis ju tegelikult ei ole.

HEA NIPP: Kui vanni transportimisel või paigaldamisel peaks vannile tekkima kriimustused, siis need saab kerge vaevaga eemaldada vesipaberi (liivapaber 1500+) abil. Hiljem tuleks pind üle poleerida pastaga, milleks võib kasutada auto poleerimiseks kasutatavat metalli poleerimispastat.

Kivivann Veronica Kivivann Veronica

Kivivanni paigaldamine

Võiks öelda, et suurem töö - vanni transportimine vannituppa - on edukalt sooritatud ja kõik edasine on juba suhteliselt lihtne. Kivivanni paigaldamisel tuleks aga jälgida seda, et kõik sammud oleksid tehtud õiges järjekorras. Ka siin oleks vaja mõne tuttava või santehniku abi, kuna vanni on tarvis veel mõned korrad paigast nihutada.

1. Samm - Loodimine

Kui vann on pakendist välja võetud ja asetatud tema õigele kohale, tuleks kõigepealt kasutada loodi, et näha, kas vann on põrandaga tasapinnas. Kuigi kivivannide jalad on reguleeritavad, ei ole siiski turvaline paigaldada vanni vannituppa, mille põrand on liialt ebaühtlane. Vesiloodi peaks kasutama vanni iga külje peal, et tagada selle võimalikult ühtlane ja tasapinnaline asend. Vajaduse korral reguleerida jalgu, et saavutada õige tulemus.

2. Samm - Märgista vanni asukoht

vannKui kivivann on kenasti õigel kohal, siis järgmise sammuna tuleks märgistada vanni asukoht mahapestava markeriga. Selleks tuleks võimalikult täpselt joonistada põrandale vanni kontuur (NB: vältida vanniga kokkupuudet). Vanni asukoha märgistamine on oluline selleks, et kui hakata paigaldama vannisifooni, siis tuleb vann selleks ajaks külili keerata. Et vann ei kaotaks oma õiget asendit, ongi kõige mugavam joonistada markeriga selle ümber joon, pärast mida saab vanni mugavalt oma kohale tagasi asetada.

3. Samm - Keera vann külili

Enne vanni külili keeramist tuleks asetada vanni kõrvale parajalt suur tükk pappi. Selleks võib kasutada ka rätikut või vaipa, mis oleks suurem vanni enda mõõtudest. Taaskord tuleb koht, kus oleks vaja kasutada naabri või tuttava abi, kes aitaks kivivanni külili keerata. Kindlasti ei tohiks kivivanni panna pikali palja põranda peale, sest vastasel juhul võivad tekkida inetud kriimustusjäljed mitte ainult vannile, vaid ka plaaditud põrandale. Seetõttu on kõige mugavam kasutada kivivanni enda papist pakendit, mis hoiab ära nii toote kui ka põranda kahjustamise. Vanni külili keeramisel tuleb olla eriti ettevaatlik ning teha seda kindlasti aegluubis.

4. Samm - Vanni äravoolu ühendamine kanalisatsiooniga

Vannile sifooni paigaldamine on taaskord veidi keerulisem tegevus, mis väheste teadmiste korral tuleks usaldada pigem santehniku hoolde. Samas, kui järgida täpseid juhiseid, ei ole ka siin midagi ületamatut. Vanni äravoolu paigaldamiseks on kaks varianti: äravool jookseb jäiga sifooni abil otse kanalisatsioonitorusse või kasutatakse painduvat sifooni, mida on võimalik vanni ulatuses vedada.

Painduv sifoon Painduv sifoon

Esimene variant eeldab seda, et kanalisatsiooniava on täpselt vanni äravooluga kohakuti. See aga tähendab, et kogu vannituba peaks olema just selle kivivanni järgi projekteeritud. Kellel on toimunud vannitoas lihtsalt uuenduskuur või remont, on kanalisatsioon põrandas juba olemas ja selle asukohta muuta ei saa. Sellepärast on kõige mugavam ja lihtsam just teine variant - kasutada painduvat sifooni.

Üldiselt sisaldub sifoon eraldiseisvatel vannidel juba komplektis, mis hoiab omakorda kokku jalutuskäigu arvelt lähimasse ehituspoodi. Sifooni üks ots tuleks kinnitada kanalisatsioonitoruga ning teine ots silikoonida veekindla silikooniga vanni külge. Kindlasti tuleks üle kontrollida, et kuskile ei ole jäänud õhuavasid, mis hiljem ebameeldivat leket võiks põhjustada. Enne vanni pööramist oma õigesse asendisse, tuleks lasta silikoonil kuivada.

5. Samm - Kontrollimine

Pärast vannisifooni paigaldamist tuleks vann kallutada uuesti oma tavaasendisse ja lisada vanni veidi vett. Lasta veel ära voolata ning seejärel kallutada uuesti vann ühele küljele. Kui sifooni ümbert on kõik kuiv ja põrandale pole vett tilkunud, siis tähendab, et kõik eelnevad sammud on edukalt läbitud ja vann on peaaegu kasutamiseks valmis! Aga enne veel, kui lasta kraanist soe vesi jooksma ja haarata käsi vannivahu või -soola järele, tuleb üle silikoonida ka vanni välimine äär. Silikoonil tuleb lasta kuivada 24 tundi ning seejärel võib alata lõõgastavate vannimõnude nautimine. Juhhei!

Kivivann Claudia Kivivann Claudia

Kivivanni hooldus

Kivivanni puhastamine ja hooldamine on sama lihtne, kui tavaliste akrüülvannide puhul ja spetsiaalseid puhastusvahendeid selleks tarvis ei ole. Igapäevaseks puhastamiseks on soovitatav kasutada üldiseid vannitoa või köögi puhastusvahendeid, kuid kergema mustuse eemaldab lihtsalt ka seebi või nõudepesuvahendi kasutamine. Vältima peaks sagedaselt abrasiivse vahendi kasutamist, kuna see võib ajapikku kahjustada vanni siidist pinda. Kui siiski abrasiivset puhastusvahendit kasutada, tuleks hiljem vanni pind uuesti poleerida, et säilitada vanni algupärane siidine ja sile pind. Lisaks on soovitatav pärast iga kasutuskorda pühkida vanni pind pehme lapiga, et vältida veeplekkide tekkimist.

Kuna kivivannid on materjalilt äärmiselt vastupidavad, võib olla kindel, et soetades oma vannituppa kaunis ja luksuslik kivivann, jätkub vannirõõme tervele perele lausa mitmekümneks aastaks ning õige hoolduse juures säilitab vann oma algupärase sileduse ja värvi.

Lisaks põhjalikule kivivanni paigaldusjuhisele oleme välja toonud ka mõned levinumad klientide poolt korduma kippuvad küsimused:

Kas vanni ja põranda vahel on piisavalt ruumi sifooni jaoks?

V: Kõikidel kivivannidel ja eraldiseisvatel vannidel on põranda vahel keskmiselt 6 cm vaba ruumi, et sinna mugavalt ära mahutada vanni painduv sifoon.

Kas vanni äravool peab asetsema täpselt kanalisatsioonitoru kohal?

V: Ei, kuna vanni ja põranda vahel on piisavalt ruumi ja komplektis sisaldub painduv sifoon, ei pea äravool kanalisatsiooniga täpselt samas kohas paiknema. Painduvat sifooni saab vedada kogu vanni ulatuses. Tähtis on, et sifoon ei asetseks liialt lähedal vanni küljele.

Mida teha, kui vanni pinnale on tekkinud kriimustusjäljed?

V: Nagu ka eelpool oli juttu, siis kõige lihtsam on kriimustused eemaldada sobiliku liivapaberiga. Hõõruda õrnade liigutustega kahjustada saanud kohta ning pärast seda poleerida pind metalli poleerimispastaga (saadaval autokauplustes).

Mis puhastusvahendeid kivivannide puhul tuleb kasutada?

V: Kivivannid ei nõua eriliste puhastusvahendite kasutamist, piisab sellest, kui vanni regulaarselt pärast iga kasutuskorda seebi ja veega puhastada. Tugevamate plekkide ja mustuse korral aitavad üldised vannitoa ja köögi puhastusvahendid. Vältida tuleks abrasiivsete vahendite kasutamist, mis võivad ajapikku rikkuda vanni siledat pinda.

Kivivann Allegro Kivivann Allegro

Kui on soov lasta vann paigaldada siiski spetsialistide poolt, siis lisaks vanni ostule pakub SanSan.ee e-pood ka sobilikku paigaldusteenust, et saaksid peagi kiirelt ning muretult vannimõnusid nautima hakata:
https://www.sansan.ee/vanni-paigaldus.html

 

Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas