Köögivalamu ABC - Millist valida, kuidas hooldada ja millele tähelepanu pöörata?

Uue köögivalamu valikul kerkib päevakorda palju küsimusi, mis teinekord tavainimese pea päris sassi võivad ajada. Seda enam, et köögivalamute valik pidevalt laieneb ja uusi mudeleid tekib järjest juurde. Näiteks:

* Mis materjalist köögivalamu valida?

* Mis mõõtudega?

* Kas tasapinnapealne või altpoolt monteeritav valamu?

Kui sinu peres vajab välja vahetamist köögivalamu (või kogu köögimööbel terviklikult), siis uue valamu valikul võiksid silmas pidada neid lihtsaid õpetusi, mis aitavad sul otsustamise tunduvalt lihtsamaks muuta.

Köögivalamu materjal

Graniidist valamu versus roostevabast terasest valamu Graniidist valamu versus roostevabast terasest valamu

Kui rääkida erinevatest köögivalamu mudelitest, siis poodi külastades võib valik mõnikord lausa silme eest kirjuks lüüa. Saadaval on nii erineva värvitooni, suuruse kui ka paigaldusviisiga valamud. Et selles valikus natukenegi orienteeruda, siis võime eristada kahte suuremat kategooriat:

1) roostevabad valamud;

2) graniidist (ehk kivimassist) köögivalamud

Tegelikult on valik veelgi suurem - keraamilised, malmist, akrüülist ja marmorist köögivalamud, kuid eestlaste seas on need vähelevinud ja pigem väga eksklusiivsesse majapidamisse sobivad.

Materjali valikul on paljude jaoks otsustavaks teguriks hind. Kui roostevabade valamute hind jääb keskmiselt 100 euro kanti, siis graniitvalamute eest tuleb välja käia juba kopsakam rahasumma. Materjali puhul aga mängib väga olulist rolli ka selle vastupidavus. Kui roostevabade valamute eluiga on keskmiselt kümmekond aastat, siis graniitvalamute puhul võib see küündida lausa paarikümneni. Graniitvalamute koostisesse kuulub 80% graniidi osakesi ja 20% akrüülvaiku, tänu millele talub pind kuni 280°C temperatuuri, on äärmiselt vastupidav kodukeemia suhtes ja termilisele šokile ning köögiriistadega kokkupuutumine ei kahjusta selle pinda. Lisaks on graniitvalamud antibakteriaalse toimega, mis aitab valamul hügieenilisena püsida. Kõik oleneb muidugi ka õigest hooldamisest. Kui soovid oma kööki tuua rohkem värskust ja sära, siis graniitvalamute puhul on võimalik valida väga mitmete värvitoonide hulgast alustades puhtast valgest ning lõpetades süsimustaga. Ka roostevabast terasest valamud on erinevate pinnatöötlustega - siidmatt, sile, linane jne.

Köögivalamu suurus

Köögivalamu Franke KBX 160 Köögivalamu Franke KBX 160

Köögivalamu valikul on määravaks teguriks valamu suurus. Kui soov on vahetada välja vaid valamu ilma köögimööblita, siis tuleks lähtuda varasema valamu mõõtudest. Vastasel juhul ei mahu valamu töötasapinnale ära või tööpinna ava võib valamule suureks jääda. Samuti tuleks teada valamu alla jääva kapi laiust, mis määrab, kas valamu kauss mahub sinna ära. Selleks on iga tootja välja toonud valamute puhul minimaalse aluskapi laiuse, mis aitab samuti sobivat kraanikaussi kööki leida. Valamu suuruse puhul on oluline mõelda ka sellele, kas kraanikaussi kasutatakse vaid üksikute nõude ja toiduainete pesemiseks või on toiduvalmistamisel kasutusel ka valamu lisapind. Nii roostevabade kui ka graniitvalamute seast võib leida selliseid mudeleid, kus on olemas vaid kausi osa ning on ka selliseid, millel paremal või vasakul kaussi on parajalt suur lisapind, mida saab kasutada puu- ja juurviljade nõrutamiseks või miks mitte ka lõikelauana.

Köögivalamu hooldus

Köögivalamu Franke MRG 651 Köögivalamu Franke MRG 651

Selleks, et köögivalamu teeniks mitmeid aastaid ja säilitaks oma silmapaistva välimuse, tuleb selle eest ka järjepidevalt hoolt kanda. Õnneks aga ei nõua valamu hooldamine suurt ajakulu ega spetsiaalseid puhastusvahendeid. Roostevabade valamute puhul peab kindlasti arvestama sellega, et tegemist on siiski õrna materjaliga, mille puhul valesti valitud svamm või pesukäsn võivad valamu pinda kraapida ja tekitada kriimustusi. Roostevabade valamute puhul piisab ka kõige tavalisematest puhastusvahenditest (sh nõudepesuvahend), et pind taas läikima lüüa. Oluline on aga siinjuures regulaarne puhastamine, sest sissekuivanud plekid on nuhtluseks igas majapidamises.

HEA NIPP: Kui sobilikku puhastusvahendit ei ole käe pärast võtta, siis teeb suurepärase töö ära ka söögisooda ja äädikas. Äädikas eemaldab hõlpsalt veeplekid ja soodaveega on võimalik pind kaunilt läikima panna.

Graniitvalamute särava pinna säilitamiseks tuleb ehk mõnevõrra rohkem vaeva näha kui roostevabade valamute puhul. Kuid ka siin ei maksa jalgratast leiutama hakata, sest pinnad saab puhtaks lihtsate koduste puhastusvahenditega. Alustuseks tuleks kindlaks teha, millist laadi plekiga on tegemist. Kerged plekid nagu kohvi ja tee saab hõlpsalt eemaldada nõudepesuvahendiga. Keskmised plekid nagu kastmed ja mahlad saab kerge vaevaga puhtaks kreempuhastajaga, kui lisada seda niiskele svammile ja seejärel õrnade liigutustega puhastada mustus. Tugevate ja kuivanud plekkide vastu aitab kõige efektiivsemalt nõudepesumasina tablett. Selleks tuleks valamukauss täita veega ning lahustada seal üks nõudepesumasina tablett. Jäta lahus 12ks tunniks seisma ja seejärel loputa pind veega ning kuivata pehme lapiga.

Lisatarvikud

Köögivalamu Franke MTG 651-100 polaarvalge Köögivalamu Franke MTG 651-100 polaarvalge

Köögivalamu ostuga käivad tavaliselt kaasas ka lisatarvikud: segisti, nõrutuskauss, sifoon, lõikelaudseebidosaator jne. Kui sobiv köögivalamu on välja valitud, siis ei tohiks kokku hoida ka uue köögisegisti soetamisest. Tervikliku lahenduse sinu köögis loovad ju ometi just need kaks toodet koos. Segisti valikul tuleks lähtuda valamu materjalist ja disainist. Samuti on oluline mugavus, et nõude pesemine ja toidu valmistamine sujuks kiirelt ja mugavalt. Neile, kes köögivalamut tihedamini kasutavad, on soovitav valamule juurde osta ka sobiv nõrutuskauss ja lõikelaud, mis õigete mõõtude puhul on võimalik kinnitada otse valamukausile. Lisaks sellele on olemas ka seebidosaatorid, mida saab paigaldada otse valamu külge, et kokku hoida lisapinda, fikseerides sellele kindla asukoha ja mis oleks ka silmale ilus vaadata. Seebidosaatori materjaliks on üldjuhul kroom ning kui dosaator tühjaks hakkab saama, on seda lihtne valamu alt taas täita.

Kokkuvõtvalt peaks köögivalamu ostmisel silmas pidama järgmist:

1. Vastavalt köögi disainile valida sobivast materjalist valamu (levinumad on roostevaba või graniit)

2. Köögivalamu suuruse määrab töötasapinna sisse lõigatud ava. Kui vahetamisele läheb terve köögimööbel, on valik erinevate mudelite puhul laiem.

3. Köögivalamu kauakestva sära säilitamiseks tuleb valamut regulaarselt puhastada. Plekkide eemaldamiseks sobib roostevabade valamute puhul tavalistest puhastusvahenditest ja abiks on ka söögisooda ning äädikas.

4. Graniitvalamute hooldamiseks kasuta nõudepesumasina tablette või kreempuhastajat.

5. Köögivalamu ostuga tuleks läbi mõelda ka vajalike lisatarvikute vajadus: köögisegisti, sifoon, nõrutuskauss, seebidosaator jne.

Jäta kommentaar
Swedbank. Siin saate maksta internetipangas Siin saate maksta SEB internetipangas